SZOK! Konserwy z CHORYCH świń trafią do sprzedaży! To decyzja rządu.

Rząd znalazł grupę firm, które wyprodukują konserwy ze świń pochodzących ze stref zakażonych wirusem afrykańskiego pomoru świń - ASF. Sprawę opisuje Wirtualna Polska. Ministerstwo rolnictwa zobowiązało się zachować w tajemnicy dane producentów. W ten sposób konsumenci, do których trafią produkty, nie będą wiedzieć o pochodzeniu mięsa.

SZOK! Konserwy z CHORYCH świń trafią do sprzedaży! To decyzja rządu.

Zobacz także:

To szło NA ŻYWO! Tym tekstem Cejrowski doprowadził ludzi do FURII! Zaatakował prowadzącego! [WIDEO]
To szło NA ŻYWO! Tym tekstem Cejrowski doprowadził...
Będziesz w szoku! Oto prawdziwe imiona i nazwiska polskich gwiazd i biznesmenów! Solorz to tak naprawdę...
Będziesz w szoku! Oto prawdziwe imiona i nazwiska...

Rząd znalazł grupę firm, które wyprodukują konserwy ze świń pochodzących ze stref zakażonych wirusem afrykańskiego pomoru świń - ASF. Sprawę opisuje Wirtualna Polska. Ministerstwo rolnictwa zobowiązało się zachować w tajemnicy dane producentów. W ten sposób konsumenci, do których trafią produkty, nie będą wiedzieć o pochodzeniu mięsa.

 

- To bardzo dobre konserwy, o najwyższej ponad 90-procentowej zawartości mięsa czy tłuszczu. Są bezpieczne, ponieważ surowiec przetworzono w temperaturze ponad 80 st. C, a w tych warunkach wirus ginie. Partia produktu trafiła już do jednej z rządowych agencji - zdradza WP jedna z osób zaangażowanych w projekt.

 

W lipcu rząd wprowadził nowe przepisy, które mają na celu usprawnienie walki z wirusem afrykańskiego pomoru świń. „Proponowane rozwiązania ułatwią likwidację chorób zakaźnych zwierząt, co przyczyni się do ograniczenia strat ponoszonych przez hodowców i producentów oraz sektor rolno-spożywczy" - podano w oficjalnym komunikacie.

 

Podczas spotkań z przedsiębiorcami w Ministerstwie Rolnictwa zachęcano do zagospodarowania świń ze stref zajętych przez wirusa. Jak podaje Wirtualna Polska rządowi udało się znaleźć grupę producentów, która wyprodukuje konserwy z mięsa pochodzącego ze stref zakażonych wirusem ASF. Produkty trafią do rolniczych agencji, a te rozdystrybuują towar do jednostek budżetowych: wojska, zakładów karnych, szpitali, a nawet szkół. 

 

- Projekt był realizowany, ale dane na ten temat posiadają klauzulę informacji niejawnych i zgodnie z ustawą o ochronie informacji niejawnych nie mogą zostać podane do publicznej wiadomości - stwierdza Małgorzata Książyk z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oznacza to, że konsumenci do których trafią konserwy, nie będą mogli zweryfikować pochodzenia mięsa. 

 

Ministerstwo Rolnictwa informuje jednak, że projekt jest w pełni bezpieczny. „Ustawa ma pomóc rolnikom w sprzedaży zdrowych tuczników z tzw. stref zagrożonych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń. Każda świnia, która zostanie zakupiona, będzie przebadana, ale jej mięso nie trafi bezpośrednio do handlu, lecz będzie przerobione w temperaturze powyżej 80 st. Celsjusza. Nowe przepisy przewidują skup, po cenach rynkowych około stu tysięcy sztuk trzody chlewnej z terenów zagrożonych wystąpieniem wirusa ASF i przerobienie ich na konserwy. Tak przerobione mięso ma docelowo trafiać do instytucji publicznych. Będzie ono zamawiane z pominięciem prawa zamówień publicznych" - podaje ministerstwo.